Graviditet

I løbet af graviditeten tilbydes du 3 undersøgelser hos os, og ca. 7 undersøgelser hos jordemoder. Du indkaldes automatisk til jordemoder første gang ca. i uge 14-16.

Første graviditetsundersøgelse foregår i 8.-10. graviditetsuge hos lægen. Der vil blive taget blodprøver, urinprøve og blodtryk og sammen udfylder vi papirer til fødestedet, jordemoder og din vandrerjournal. Vi informerer om risikovurdering og tilbud om scanninger.

Alle gravide anbefales:

  • Folinsyre 0,4 mg gerne fra før graviditeten og til og med uge 12
  • Jern 40-50 mg dagligt fra uge 10
  • D-vitamin 10 mikrogram hele graviditeten
  • Kalk 500 mg, såfremt du ikke får ½ l mælkeprodukt dagligt

Såfremt du ønsker risikovurdering, vil du i uge 12-13 blive tilbudt en scanning af barnets nakkefold. Resultatet af scanningen sammenholdt med en af blodprøverne taget ved første graviditetsundersøgelse giver mulighed for at vurdere barnets risiko for Down`s syndrom og andre kromosomfejl. Er der øget risiko vil du blive tilbudt ekstra undersøgelser. I uge 18-20 tilbydes du en misdannelsesscanning, hvor større misdannelser oftest kan ses.

Anden graviditetsundersøgelse foregår hos lægen i uge 25. Dette er en helbredsundersøgelse samt en samtale om hvordan graviditeten forløber. Hvis din blodtype er Rhesus-negativ skal der tages en blodprøve.

Tredje graviditetsundersøgelse foregår i uge 32 og er som ovenstående, dog uden blodprøve.

HUSK:

  • at møde lidt før og lave en urinprøve hver gang du kommer til lægen/jordemoder
  • at medbringe din vandrejournal til læge, jordemoder, sygehus og ferieture

N.B. vaccination mod kighoste er nu (2023) et fast tilbud til gravide fra uge 25 og resten af graviditeten.

Her kan du læse næsten alt om graviditet og fødsel på sundhed.dk